‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, koroner arter hastalığının aniden ortaya çıkan bir rahatsızlık olmadığını belirterek, “Ancak önlem alınmazsa, sessiz bir şekilde ilerleyerek ölüme neden olabilir. Erken teşhis ve düzenli takip hayat kurtarabilir” dedi.

Kalp Krizi, Damar Tıkanıklığı, Ani Ölümler

Koroner arter hastalığının önde gelen dolaşım sistemi hastalıklarından biri olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Son yıllarda kanser yerine kalp damar hastalıklarının daha fazla insanı etkilediğini gözlemliyoruz. Koroner arter hastalığı, damar sertliği ile başlayıp zamanla ilerleyerek genellikle ani ölümlerle sonuçlanan bir seyir izler. Kalbi besleyen damarlardaki sertlik ve tıkanıklık sonucu ortaya çıkan bu hastalık, en ciddi sonucu olan kalp kriziyle karşımıza çıkar. Ayrıca, kalpte büyüme, ritim bozuklukları ve ani ölümler de bu hastalığın etkileri arasındadır” şeklinde konuştu.

‘Risk Her Geçen Yıl Artıyor’

Damar sertliği ve tıkanıklığının oluşumunda birden fazla faktörün etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıçaslan, genetik yatkınlığın yanı sıra yaşam tarzı faktörlerinin de önemli olduğunu vurguladı. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği ve obezitenin en büyük risk faktörleri olduğunu belirten Kılıçaslan, ayrıca sigara kullanımı, hareketsiz yaşam ve stresin de hastalığın ilerlemesini hızlandırdığını söyledi. Prof. Dr. Kılıçaslan, “Son yıllarda özellikle yaşla birlikte artan diyabet ve obezite oranı da tabloyu ağırlaştırıyor ve koroner arter hastalığına bağlı ölümlerde artışa neden oluyor” ifadelerini kullandı.

‘Erken Önlem Hayat Kurtarır’

Koroner arter hastalığına karşı alınacak önlemlerin başında yaşam tarzı değişikliklerinin geldiğini belirten Prof. Kılıçaslan, “Bu ani ortaya çıkan bir hastalık değildir. Ancak önlem alınmazsa, ölümcül bir şekilde ilerleyebilir. Erken teşhis ve düzenli takip hayati önem taşır. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, sigarayı bırakma ve tansiyon-kolesterol kontrolü, hastalığı önceden önlemede hayati role sahiptir” dedi.

Related Posts

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.

Ne koşu ne fitness! Japonların 30 dakikalık sırrı dünyayı peşinden sürüklüyor

Fitness çılgınlıklarının sosyal medyayı çepeçevre sardığı bu günlerde son zamanların en popüler konusu ‘Japon yürüyüşü’ oldu. Kolay, hızlı ve kan basıncını düşürmeyi vaat eden bu yöntem düzenli bir şekilde uygulanırsa hızlı sonuç veriyor. Peki nedir bu Japon yürüyüşü?

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Dikkat Dağınıklığı Testi

Dikkat dağınıklığı testi, DEHB hakkında ebeveynlerin bilmesi gereken önemli bilgiler sunuyor ve yeni bir dönemi başlatıyor.

Tohumlardan elde edilen yağlar gerçekten sağlığa zararlı mı?

Kolza yağı ve ayçiçek yağı son dönemde, zararlı etkilerine yönelik iddialar nedeniyle tartışılıyor.

“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”

“Dondurmayı çözdürdükten sonra tekrar dondurucuya koymayın”