Eski kaşar nasıl üretiliyor? Tadıyla büyülüyor, Kars’ın altın lezzeti!

Kars Eski Kaşar Peyniri: Doğadan Sofralara Özel Bir Lezzet

Kars’ın verimli topraklarında yetişen büyükbaş hayvanların sütleri, özenle işlenerek eşsiz Kars eski kaşar peynirine dönüşüyor.

Arpaçay ilçesine bağlı Bozyiğit köyünde, temiz havası ve doğal bitki örtüsüyle öne çıkan bölgede hayvancılık yapan üreticiler, her gün taze sütlerini mandıraya taşıyor.

Geleneksel yöntemlerle işlenen süt, silindir haline getirilip üç ay boyunca serin bir ortamda dinlendiriliyor. Daha sonra çuvallara sarılan peynirler, bir yıl boyunca buzhanede olgunlaşmaya bırakılıyor. Bu özenli sürecin ardından Kars eski kaşar peyniri, iç piyasada ve toptan pazarlarda satışa sunuluyor.

Kaşar üreticisi Ozan Can Göksü, Bozyiğit Köyü’nde aile şirketini 1994 yılında kurduğunu ve ikinci kuşak olarak işi devam ettirdiğini belirtti.

Üretim süreci hakkında bilgi veren Göksü, “Her sabah taze sütleri topluyor, mandıraya getirip süt kabul işlemini gerçekleştiriyoruz. Daha sonra telleme ve doğrama işlemlerini tamamlıyoruz. Peynirlerin olgunlaşma sürecini kontrol ettikten sonra 80 derece sıcak suda haşlıyoruz. Son olarak peynirleri gramajlarına ayırıp 1 kilo, 2 kilo ve 13 kilo olarak paketliyoruz” şeklinde konuştu.

3 Ay Süren Olgunlaşma Süreci

Kaşar peynirini 3 ay boyunca soğuk ortamda beklettiklerini belirten Göksü, “Kalıplarda 24 saat dinlendirdikten sonra peynirleri olgunlaşma bölümüne alıyoruz. Yaklaşık 3 ay boyunca soğuk ortamda bekletilen peynirleri, 5’li gruplar halinde çuvallara sarıp buzhaneye naklediyoruz. Ortalama 68-70 kg ağırlığındaki bu kaşar peynirlerini tüm şehirlere toptan veya perakende olarak gönderiyoruz” dedi.

Doğal üretim süreci ve eşsiz lezzetiyle Kars eski kaşar peyniri, sofraların vazgeçilmezi olmaya devam ediyor.

Tescilli Kaşar Peyniri, Türkiye genelinde de büyük ilgi görüyor. Kaşarlar, kargoyla 81 ile gönderiliyor.

Related Posts

Bakan Bayraktar: Nükleer enerji Türkiye için ekonomik ihtiyaçtır

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, nükleer enerjinin temiz ve sürekli güç sağlayan önemli bir kaynak olduğunu belirterek, “Nükleer enerji, Türkiye için bir rüyanın da ötesinde, ekonomik ihtiyaçtır” dedi.

Memur ve emekli maaş zammı netleşiyor: Kim ne kadar zam alacak? İşte meslek meslek tam liste!

Memur ve emekli maaş zammı ne kadar olacak? Temmuz ayında maaşlara yapılacak artış ne zaman netleşecek? Haziran enflasyon verisi ne zaman açıklanacak? Enflasyon maaş artışlarını nasıl etkiler? Emekli maaşları ne kadar yükselecek? Memurların ve emeklilerin alacağı zam oranları kaç olacak? Uzmanlar temmuz zammı için ne diyor? İşte tüm ayrıntılar…

750 liraya 90 bin liralık takı havası: Van’da İmitasyon rüzgârı

Altın fiyatlarındaki artış yurttaşların imitasyon takılara talebini artırdı. Van’da altın kaplama takı sektöründe hizmet veren Azad Kaya, “Altın ve dolar fiyatlarının savaşlar ve ekonomik dalgalanmalar nedeniyle yükselmesi, vatandaşları bu tür …

Hazine 78,9 milyar lira borçlandı

Hazine 78,9 milyar lira borçlandı

Hazine iki ihalede yaklaşık 60,8 milyar lira borçlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, iki devlet tahvili ihalesinde 60 milyar 808,6 milyon lira borçlanmaya gitti.

Bakan Bolat açıkladı! Türkiye-Venezuela arasında 3 milyar dolarlık dış ticaret hedefi

Ticaret Bakanı Bolat, Türkiye-Venezuela arasındaki karşılıklı ticaretin şu an 665 milyon dolar olduğunu belirterek, “İki ülkenin liderleri biz bakanlara ve iş insanlarına yıllık 3 milyar dolarlık bir dış ticaret hedefi ortaya koydular” dedi.