Makedon Kulesi’nde asansörle zaman yolculuğu

Edirne Valisi Yunus Sezer, Makedon Kulesi’nin kentin önemli bir simgesi olduğunu vurgulayarak gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kentin Roma dönemine ait dört sur kulesinden biri olan Makedon Kulesi’nin 1870’li yıllarda saat eklenerek saat kulesi haline getirildiğini belirten Sezer, 1953 yılındaki depremde kısmi hasar gördüğünü dile getirdi.

Vali Sezer, kulede devam eden restorasyon çalışmalarına da değinerek şunları söyledi:

“Kule çevresindeki sur içi alanında kazı çalışmaları hızla devam ediyor. Her kazıda yeni keşifler yapılıyor. Son çalışmalarda bir şapel, bir seramik atölyesi ve bir buzhane ortaya çıkarıldı. Bu bölge, Roma, Bizans ve Osmanlı medeniyetlerine ait izleri barındırıyor.”

Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Makedon Kulesi, restorasyonun tamamlanmasının ardından arkeolojik gezi alanı olarak ziyaretçilere açılacak. Ayrıca Galata Kulesi’nde olduğu gibi kuleye ışıklandırma sistemi kurulacak ve içerisine asansör sistemi entegre edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Tarafından Sürdürülen Restorasyon Çalışmaları

2021’de başlatılan restorasyon çalışmalarının ikinci etabı devam ediyor. Kulede duvar ve zemin jeoradar çalışmaları yapılarak moloz taş duvar boşlukları enjeksiyon malzemesiyle güçlendiriliyor.

Arkeolojik alan ve kule ana yapısında eseri tehdit eden ot, bitki ve kökler temizlenerek orijinal derz ve harçlarla restore ediliyor. Ayrıca tehlike oluşturan elektrik hatları ve izinsiz eklentiler kaldırıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda 10. yüzyıla ait şapel, Bizans seramik fırını, Osmanlı buzhanesi ve diğer çeşitli kalıntılar bulundu.

Makedon Kulesi’nin Tarihi ve Restorasyon Süreci

Roma İmparatoru Hadrianus tarafından 117-138 yılları arasında yaptırılan Makedon Kulesi, eski Edirne’yi çevreleyen surlar üzerinde yer alıyor ve bugüne kadar ayakta kalan nadir örneklerden biri.

Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa’nın 1867 yılında eklediği ahşap katlar ve saatlerle “saat kulesi” olarak adlandırılan yapı, bir dönem yangın gözlem kulesi olarak da hizmet vermiştir. 1953 depreminde büyük hasar gören kule, ardışık katlar ve saat bölümü nedeniyle estetik açıdan eleştirilmiş ve yıkılmıştır. Kule, 1990’lı yıllarda restore edilmiş ve çevresinde arkeolojik kazılar gerçekleştirilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında başlatılan “Edirne Eski Saat Kulesi Restorasyonu” projesi kapsamında çalışmalar sürdürülmektedir.

Related Posts

Lütfü Savaş kimdir, nereli, ve kaç yaşında? Lütfü Savaş neden ihraç edildi, hangi partideydi? Siyasi kariyeri ve biyografisi!

Türk siyasetinin dikkat çeken isimlerinden Lütfü Savaş, Hatay’da uzun yıllar sürdürdüğü belediye başkanlığı görevleri ve tartışmalı siyasi çıkışlarıyla gündemden düşmüyor. Tıp doktoru ve akademisyen kimliğiyle tanınan Savaş, önce AK Parti, ardından CHP çatısı altında Hatay’ın yerel yönetiminde önemli bir rol oynadı. Ancak, 2024 yerel seçimlerinde yaşadığı yenilgi ve parti yönetimine yönelik eleştirileri, CHP’den ihraç edilmesiyle sonuçlandı. Peki, Lütfü Savaş kimdir, aslen nereli, kaç yaşında? Lütfü Savaş hangi partili, CHP’den neden ihraç edildi?

ORMAN GİRİŞ YASAĞI OLAN İLLER 2025 | Ormanlara girmek yasaklandı mı, hangi illerde ormanlara giriş yasaklandı? Piknik, mangal yapmak ve ateş yakmak yasaklandı mı?

Ormana giriş, mangal, kamp ateşi, semaver ve ateş yakılması ile ilgili son dakika açıklama geldi. Türkiye’de Sakarya, Bilecik, Manisa, Kahramanmaraş, Balıkesir, Gaziantep, Bolu, Antalya ve Muğla’da çıkan orman yangınlarına müdahale sürerken; 47 ilde ormanlara giriş yasaklandı. Valilerin başkanlığında toplanan Orman Yangınları Mücadele Komisyonlarının kararı gereği, hava sıcaklıklarının yükseleceği ve rüzgarın kuvvetli olarak etki göstereceği bazı kentlerde, bir dizi tedbir alındı. Bu kapsamda, 47 ilde 1 Mayıs-30 Kasım arasındaki farklı tarihlerde ormanlara giriş ve ateş yakmak yasaklandı. Vatandaşlar ise orman yasağı olan illere odaklandı. Peki, Ormanlara girmek yasaklandı mı, hangi illerde ormanlara giriş yasaklandı? Piknik, mangal yapmak ve ateş yakmak yasak mı? İşte, 2025 ormana giriş yasağı olan iller listesi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

AYT SINAV YORUMLARI: 2025 YKS AYT kolay mıydı, zor muydu? AYT nasıldı? Öğrenci görüşleri

YKS heyecanı bugün AYT ile devam ediyor. AYT sınavına 1 milyon 721 bin 60 öğrencinin katılım sağlaması beklenirken sınav sonrası öğrenci yorumları, pek çok aday için kılavuz niteliğine sahip olacak. Önceki yıllarda da sınav sonrası en çok merak edilen yorumlar arasında “AYT zor muydu, kolay mıydı?” sorularının cevabı yer almıştı. İşte “YKS ikinci oturumu AYT’de Matematik Geometri, Fizik, Kimya Biyoloji, Türkçe – Edebiyat zor muydu, kolay mıydı?” sorusunun cevabıyla ilgili sınav sonrası gelecek ilk yorumlar ve uzman yorumları detayları

YKS’nin ikinci oturumu AYT başladı

ÖSYM’nin ikinci oturum Alan Yeterlilik Testi (AYT), saat 10.15’te başladı.

ÖSYM Başkanı Ersoy duyurdu: Sınav sonuçları en geç 22 Temmuz’da açıklanacak

ÖSYM Başkanı Ersoy duyurdu: Sınav sonuçları en geç 22 Temmuz’da açıklanacak

2025 YKS ilk kaç dakika çıkılmaz? YKS’de en erken kaçta çıkılır?

ÖSYM tarafından yapılan, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ilk oturumu Temel Yeterlilik Testi (TYT), bugün gerçekleştirilecek. Peki, 2025 YKS ilk kaç dakika çıkılmaz? YKS’de en erken kaçta çıkılır?