Tehlike çanları çalıyor: Türkiye ve dünyada hızla artıyor

Obezite Sorunu ve Önlemleri

Modern dünyada en yaygın sağlık sorunlarından biri olan obezite, bireylerin beslenme alışkanlıklarının yanı sıra sistemli tüketim alışkanlıklarından da kaynaklanmaktadır.

Genel Cerrahi ve Gastroenteroloji Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cemalettin Aydın, obezitenin sebepleri, yaygınlık oranları, tedavi yöntemleri ve cerrahi müdahalenin rolü hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Gelecek yıllara dair yapılan tahminlere göre dünya genelinde obez insan sayısının 1,5 milyarı aşması beklenmektedir. Prof. Dr. Aydın, Türkiye’de de benzer bir trendin yaşandığına dikkat çekti.

Obezite Sorunu ve Yaygınlığı

Kapitalist üretim ilişkilerinin beslenme alışkanlıklarını etkilediğini belirten Prof. Dr. Aydın, şu anda dünya genelinde yaklaşık 1 milyar obez insan olduğunu söyledi. 2035’e gelindiğinde bu sayının 1,5 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu durum, mevcut beslenme alışkanlıklarının obezitenin ciddi bir sağlık tehdidi olmaya devam edeceğini göstermektedir.

Türkiye’de ise obezite oranının erkeklerde yaklaşık %10, kadınlarda ise %15 civarında olduğuna değinen Prof. Dr. Aydın, obeziteyi vücut kitle indeksiyle tanımladıklarını vurguladı.

Obezite Tanısı ve Tedavisi

Obezitenin tanısında vücut kitle indeksinin belirleyici olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, farklı obezite kategorilerini açıkladı. Ayrıca, metabolik veya hormonal hastalıkların değerlendirilmesi gereken durumları da öne çıkardı.

Obezite tedavisinde cerrahi müdahalenin kesin çözüm olmadığını ifade eden Prof. Dr. Aydın, öncelikle diyet ve yaşam tarzı değişikliklerine odaklanılması gerektiğini belirtti. Cerrahi işlemlerin ise tıbbi bir karar olduğunu ve uzmanlar tarafından titizlikle belirlenmesi gerektiğini vurguladı.

Sağlıklı Yaşam İçin Kalori Dengesi

Toplumda sıkça duyulan ‘su içsem yarıyor’ gibi söylemlere de değinen Prof. Dr. Aydın, kalori dengesinin önemini vurgulayarak, zayıflamanın temelinde yatan esasın alınan kalorinin harcanan kaloriden düşük olması gerektiğini açıkladı.

Related Posts

Yalnızlık Beyni Zayıflatıyor Dikkat!

Yalnızlık beyni zayıflatıyor! Uzun süreli yalnızlığın hem ruhsal hem fiziksel sorunlara neden olabileceğini belirten uzmanlar, bu durumun özellikle beyin üzerinde birçok olumsuz etkisi olduğunu anlatıyor.

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Yaz Sporları Yaparken Dikkat!

Yaz sporları yaparken dikkat! Uzmanlar, yaz sporları yaparken karşılaşılabilecek riskler konusunda sporcuları uyardı.

Vitamin alırken sağlığınızdan olmayın… ‘D vitamininin yanlış kullanımı ciddi sorunlara yol açabilir’

İç Hastalıkları Bölümü’nden Uzm. Dr. Semiha Ayaydın Kaplan, koronavirüs dönemi sonrasında özellikle de bağışıklığını güçlendirmek için doktor tavsiyesi olmadan D vitamini kullanımında meydana gelen artış hala devam ettiğini söyledi. Dr. Ayaydın Kaplan, “Her vitaminin fazlası zarar. D vitamini eksikliği ciddi bir sağlık sorunu olsa da bilinçsiz ve aşırı kullanımı böbrek ve kalp sağlığı başta olmak üzere pek çok riski beraberinde getirebiliyor” dedi.

‘Artık kalp, damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor’

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye’deki her 100 ölümden 36’sı dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Fethi Kılıçaslan, “Artık kanser değil, kalp damar hastalıkları daha fazla insanı hayattan koparıyor. Koroner arter hastalığı, kalbi besleyen damarlarda gelişen sertlik ve tıkanıklıkla ortaya çıkıyor” dedi.

Önemsiz başlayan ama… Sessiz ilerleyen tehdit

Prostat büyümesi çoğu erkekte yaşlanmanın doğal bir sonucu. Ancak ne zaman tehlikeye dönüşür, bunu bilmek hayat kurtarır. İyi huylu büyüme, kanser ve enfeksiyon birbirine karıştırılıyor. Belirtiler benzer ama tedavileri çok farklı.