Uzayda neler oluyor? Dev yıldızlar ilk kez parçalandı, bir anda dışarı salındı

Araştırmacılar, Evrende Nadir Görülen Dev Patlamaları Keşfetti

Araştırmacılar, Güneş’in tüm ömrü boyunca yaydığı enerjinin 100 katını aniden dışarı salan devasa olaylara “aşırı nükleer geçişler” (ENT) adını verdiler. Bu yeni tür olaylar, daha önce gözlemlenen gelgit bozunma olaylarına (TDE) benzemekle birlikte çok daha parlak ve uzun ömürlü.

Gaia aslen Samanyolu’nun üç boyutlu haritasını oluşturmak için geliştirilmişti. Ancak araştırmacılar, 2016 ve 2018 yıllarında kaydedilen Gaia16aaw ve Gaia18cdj olaylarını incelediklerinde, Gaia’nın öngörülen amacının ötesine geçen önemli bulgular elde ettiler. Bu patlamalar, Zwicky Geçici Tesisi tarafından 2020 yılında tespit edilen benzer bir olayla kategorize edildi.

Süpernova olasılığı dışlanmıştır çünkü ENT’ler, bilinen en parlak süpernovalardan iki kat daha güçlüydü. Tipik bir süpernova, Güneş’in 10 milyar yıllık enerji yayma süresine eş değerken, ENT’ler 100 Güneş’e eşdeğer enerjiyle olağanüstü bir parlaklık sergiliyor.

Bu patlamalar, yıldızların kara deliklere çok yaklaşması sonucu yerçekimi etkisiyle parçalanmalarıyla açıklanmaktadır. ENT’lerin, süper kütleli kara deliklerin büyüme süreçlerine ilişkin önemli bilgiler sağlayabileceği düşünülmektedir. Yapılan araştırmalar, bu dev patlamaların evrende nadir görüldüğünü ve süpernova olaylarından yaklaşık 10 milyon kat daha az sıklıkta meydana geldiğini göstermektedir.

Hawaii Üniversitesi’nden astrofizikçi Jason Hinkle, bu patlamaların alışılmış TDE’lerden yaklaşık 10 kat daha parlak olduğunu belirtti. Benjamin Shappee ise bu olayların, evrenin “kozmik öğle” dönemine dair önemli bilgiler içerdiğini vurguladı; bu dönem, galaksilerin yıldız oluşturup kara delikleri beslediği çağı temsil etmektedir.

Related Posts

Adobe Firefly uygulaması iOS ve Android için çıktı

Adobe’nin yapay zeka temelli uygulaması hem iOS hem de Android platformunda kullanıcıların beğenisine sunuldu.

Threads spoiler metin özelliğini test ediyor

Meta’nın yükselişteki mikroblog platformu Threads, kullanıcıların uzun süredir beklediği bir özelliği test sürecine aldı: spoiler metin. Meta CEO’su Mark Zuckerberg’in kişisel hesabından yaptığı duyuruyla birlikte, içeriklerin belirli kısımlarını …

iOS 26, eski iPhone’ları nasıl etkileyecek?

Apple’ın iOS 26’yı tanıtmasının ardından beta sürümü yayınlandı. iOS 26, iPhone 11’leri ve iPhone 12’leri nasıl etkileyecek?

Yapay zekâ destekli yeni Siri, 2026 baharına kadar gelmeyebilir

Apple’ın bir yıldan fazla önce duyurduğu ve Siri’ye yapay zeka özellikleri getirecek olan yeni sistemin hala hazır olmadığı belirtiliyor.

Yapay zekanın kaderini bu dava belirleyecek: Davanın bir tarafında Hollywood devleri var

Eğlence sektörünün devleri Disney ve Universal, yapay zeka destekli görsel üretim platformu Midjourney’e telif hakkı ihlali nedeniyle dava açtı. Şirketler, Midjourney’nin telifli karakterleri izinsiz şekilde kullandığını ileri sürdü. Los Angeles’ta …

Nobel ödüllü Google Deepmind CEO’su Demis Hassabis’ten kritik yapay genel zeka öngörüsü: ‘5-10 yıl içinde yüzde 50 ihtimal’

“The Big Interview” için konuşan Hassabis, insanlığın kaderini değiştirebilecek bu teknolojiye ulaşma yolunda önemli bir eşikte olunduğunu ve önümüzdeki 5 ila 10 yıl içinde YGZ’ye ulaşma ihtimalinin yüzde 50 olduğunu belirtti. Yapay zekanın türümüz …